Et billede af en kaffeplante brugt i forbindelse med blogindlæg omkring kaffe og hvor og hvordan det gror

Kaffen – hvordan det gror og hvorfor du skal vælge kvalitet

Kaffe er i virkeligheden en frugt – kaffeplanten får fine, hvide jasminlignende blomster, der kun blomstrer i lidt over et døgn. Disse blomster afgiver små kirsebærlignende bær, i en (for det meste) koncentreret rød nuance, der har en rund form. Det tager mellem tre og fem år inden planterne begynder at producere, og kan kun lade sig gøre med den rette kombination af klima, regn, solskin og skygge.

 

Der er flere botaniske arter af kaffeplanter. Dog er kaffeforbrugerne udelukkende interesserede i to af dem. ”Arabica”, arabisk kaffe, der er værdsat for sin lyse smag og milde smag, og ”robusta”, der har en stærk rig smag. ”Arabica” kaffeplanter, som giver arabisk kaffe, har det bedst i rig, vulkansk bjergjord. Højderne får kaffeplanten til at vokse langsommere, hvilket fører til en mere aromatisk og smagfuld kaffe.

 

Høstningen foregår enten ved håndplukning eller ved maskinhøst. Ved håndplukning kan planterne høsten flere gange årligt, da man kun plukker de modne bær. Ved maskinhøst strippes alle bær fra planterne på én gang og dette gøres naturligvis når de fleste af dem er modne. Ved maskinhøst høstes der kun en gang årligt. Det fleste plantager bruger håndplukning som høstningsmetode. Kaffens høstsæson afhænger af området og  er forskellig i hvert land – det tager normalt flere måneder at høste.

 

Men disse bær er ikke hvad kaffebønderne søger – det hele handler om de to kaffebønner inde i den kirsebærlignende frugt. Sommetider er der dog kun en enkelt bønne i et bær. Ydersiden af ​​de modne kaffekirsebær er dækket af tyk hud, et beskyttende lag kaldet pergamentet. Denne hud kan være rød, gul eller brun og den omslutter et lag af sukkerholdigt, blødt frugtkød. Inde i pergamentet er der altså endnu et dække over bønnerne, dette kaldes sølvhuden. Begge lag skal fjernes, for at komme ind til guldet, kaffebønnerne.

 

Kaffebønner behandles ved to hovedmetoder – våd og tør. Den våde metode anvendes til højkvalitetskaffe, og den tørre metode anvendes til bønner med mindre smag, da det er en enklere proces og ikke kræver dyrt udstyr.

 

Det meste kaffe vokser under lunere himmelstrøg, høstes og behandles og sendes først derefter vores smarte supermarkeder i vesten. Desværre findes der mange store virksomheder, som ejer plantager verden over, der ødelægger kaffen for de, der arbejder med den og ultimativt for de, der drikker den.

 

Dette skyldes, at masseproduktionen ikke tillader kaffeplanterne at gro under naturlige omstændigheder. I stedet tilføjes der farlige kemikalier og sprøjtemidler, der er ekstremt skadelige for plantagearbejderne og stadig kan spores i den kaffe vi drikker herhjemme. Desuden er det en forbrydelse mod miljøet og de samfund over hele verdenen, som har brug for den økonomi kaffeplantagerne kan opdrive. Hvis du gerne vil støtte produktionen af autentisk, velsmagende og ægte kaffe, bør du undgå de store mærker og i stedet ty til specialforretninger med kaffe fra plantager over hele verden. Disse butikker importerer oftest fra mindre plantager, hvor plantagearbejderne producerer under sunde forhold, til en bedre løn. Disse plantager kan være omdrejningspunktet for hele landsbyer og er en vigtig kilde til ressourcer for de mennesker, som befinder sig i området omkring. I øvrigt er kaffen langt bedre for din krop. Økologisk kaffe, uden skrappe kemikalier smager bedre og har en mærkbar effekt på systemet, hvis man går fra almindelig kaffe til kvalitetskaffe. Det koster lidt ekstra, men holder også længere og giver dig en kvalitetsoplevelse hver gang du nyder en kop – desuden gør du en god gerning for vores jordklode, hvis du vælger at styre udenom det billigste pulverkaffe du kan finde i supermarkedet. Det er det værd, tro mig.

 

Jeg er fortaler for, at man skal have respekt for kaffens oprindelse og den indflydelse kaffens økonomi og miljømæssige fordele eller ulemper kan have på verdens samfund. Og så er jeg selvfølgelig fortaler for god, rig, delikat kaffe.